måndag 22 december 2008

Lussebullar

Lussebullar/katter


Ingredienser
ca 35 st 50 g jäst

100 g smör

5 dl mjölk

250 g Arlaköket Kesella kvarg lätt

2 påsar saffran, 1 g

1 1/2 dl socker

1/2 tsk salt

ca 17 dl mjöl

Garnering:

russin

Pensling:

1 ägg

Gör så här

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt Arlaköket Kesella kvarg lätt, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 kusar eller fantasifigurer. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 min. Stora figurer gräddas i 200 grader i 10-15 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar